literatura catalana . joves i adults     inici
Orobitg i Della, Maria José

 


E Emocions

1. El títol del poema és “Emocions”. Explica en unes línies el que entens per la paraula “emoció”. Després posa-ho en comú amb el grup i anoteu els punts en els quals coincidiu la majoria. Intenteu arribar a un acord i escriviu una definició comuna. 

2. Compareu ara la vostra definició amb les que us oferim a continuació:

Segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans: [LC] [PS] Reacció afectiva, en general intensa, provocada per un factor extern o pel pensament, que es manifesta per una commoció orgànica més o menys visible.

Segons la viquipèdia: L'emoció, en la seva definició més general, és un intens estat mental que sorgeix en el sistema nerviós de manera espontània i provoca una resposta psicològica positiva o negativa. És un impuls involuntari originat com a resposta als estímuls de l'ambient que indueix sentiments tant a l'ésser humà com en animals i que desencadena conductes de reacció automàtica. 

Segons l’Enciclopèdia Catalana: Procés i estat afectiu que revelen tant una manera subjectiva d'afrontar la realitat com un contingut de consciència determinat.

Segons el psicòleg V.J. Wukmir: L'emoció és una resposta immediata de l'organisme que li informa del grau de favorabilitat d'un estímul o situació. Si la situació li sembla que afavoreix la seva supervivència, experimenta una emoció positiva (alegria, satisfacció, desig, pau, etc.) i, si no, experimenta una emoció negativa (tristesa, desil·lusió, pena, angoixa, etc.). 

3. ¿Heu entès les definicions? Si us resulten una mica difícils o confuses, us oferim aquí a sota un petit resum. Llegiu-lo i penseu si abans ho havíeu vist d’aquesta manera. Comenteu en el grup “la utilitat de les emocions”, en quines situacions de la vostra vida seria útil reconèixer-les i per què.

La paraula EMOCIÓ, que prové del llatí "MOTERE" (moure's), és la capacitat que tenim de moure'ns, tot apropant-nos a alguna cosa o allunyant-nos-en. Disposem de l'emoció per orientar-nos, a manera de brúixola, en cada situació, tot buscant aquelles circumstàncies que ens són favorables i allunyant-nos de les negatives. 

4. Feu entre tots una pluja d'idees i anoteu a la pissarra la llista d'emocions que us vinguin al cap, sense pensar si són positives o negatives. D’aquesta llista, subratlleu després individualment, amb colors, diferents les emocions que considereu positives, negatives i aquelles en què dubteu.

5. Ara que heu fet la vostra llista, us proposem aquesta classificació. Comenteu en el grup si reconeixeu totes aquestes emocions que us hem proposat.

6. Un altre tipus d’emocions serien les emocions estètiques, aquelles produïdes per les manifestacions artístiques (literatura, pintura, escultura, música...). Mira els quadres que et proposem a sota (*) i escriu les emocions que et produeix cadascun. 

7. ¿Reconeixes aquests quadres? Si no és així, posa-hi un títol a cadascun. Després, clica aquí per comprovar els noms i autors de cada quadre.

8. El poema enumera una sèrie d'emocions. Marca-les. Les reconeixes totes com a emocions que tu podries sentir davant d’una pintura? Les has sentit alguna vegada davant qualsevol altra manifestació artística?

9. Coneixes tots els autors i períodes que esmenta el poema? Clica damunt de cada nom i veuràs una de les seves obres. Anota si et produeix la mateixa emoció que a l'autora o una altra de diferent.

     Klimt         Leonardo          El Greco       Hals         Ingres

     Waterhouse (prerafaelita)      Vermeer        Cassat      Fabritius

     Epifania del senyor, Navasa (Osca) (art romànic segle XII)

10. Tots aquests autors o estils són d'èpoques i nacionalitats molt diferents. Creus que les emocions són universals? Són les mateixes per a tots els éssers humans independentment d'on i quan haguem nascut? Argumenta la teva opinió amb un petit assaig sobre la universalitat o no de les emocions.

(*)

imatge poema
decoracio

poema E Emocions, Orobitg i Della, Maria José

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA