literatura universal . infants     inici
Aguiar, Fernando

 


Impressões digitais / Impressions digitals

1. Aquí tens un altre poema visual d’aquest autor portuguès, que ja has vist en aquest itinerari. Saps què significa “o dedo”. Potser ja ho saps. Si no, pregunta-ho al mestre o a algun company portuguès o gallec que tinguis a l’escola.

 

2. Compta les vegades que apareix la paraula “dedo” en el poema. Per què creus que l’autor n’ha posat deu?

 

3. El títol del poema visual és “impressions digitals”? Impressions es refereix a “empremtes”, a aquelles marques que tenim en els dits. Si t’hi fixes en els teus dits veuràs que totes les marques són diferents. Per això el poeta ha usat deu tipus de lletra diferent. Allò que ens vol fer observar són les empremtes que deixen els dits.

 

Si hagués volgut que ens fixéssim en la paraula “dedo”, com creus que ho hauria dibuixat? Prova de fer-ho.

 

4. Els nostres dits tenen empremtes diferents, però bé que s’ajunten tots per fer coses. De la unió de deu diferències, en surt el treball, l’escriptura, les carícies, etc. Consideres que aquest fet ens pot fer pensar que les diferències són positives? Per què creus que hem posat aquest poema a l’itinerari de “jo i els altres”?

 

5. Et proposem una activitat col·lectiva:

 

·          Primer observeu el quadre “La sardana” que el pintor Antoni Tàpies va realitzar el 1972 i que teniu més avall.

·          Comenteu com està fet. Busqueu-ne informació, anoteu les seves mides, la data en què el pintor el va realitzar, què volia expressar.

·          Ara vosaltres fareu el mateix però amb les mans.

·          Prepareu un full gran de paper (mida DINA3 o superior, tipus paper continu).

·          Agafeu pintura de dits i empastifeu-vos les dues mans. Segur que sereu capaços de fer una bonica sardana de mans.

·          No us oblideu de posar-li nom a la vostra composició poètica.

·          Després la pengeu a classe o en un espai comú.

 

 

 
imatge joielsaltres
cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA