literatura universal . joves i adults     inici
Szymborska, Wisława

 


Parada Wojskowa / Desfilada militar

1. Què et suggereixen les paraules del poema? Associa-les a les imatges que tens més avall (*). Quin és el nexe que t’ha fet agrupar-les?

 

2. En general, les forces de defensa d’un país s’estructuren en tres branques o cossos, en funció de l’àmbit on desenvolupen les seves accions. Quins són aquests àmbits i quin tipus de lluita realitzen els militars respectius? Has vist alguna desfilada militar? Podries explicar les raons del títol d’aquest poema? Què et suggereix la distribució de les paraules? Hi té algun paper el guió entre les paraules?

 

3. La cultura occidental més antiga pensava que els elements que explicaven el comportament de la natura eren quatre i representaven les formes de la matèria. Quin és el quart element que no surt al poema? El fet que no hi sigui pot tenir alguna relació amb el títol? Debateu-ho en petits grups i exposeu les vostres conclusions davant dels altres.

 

4.  Quin podria ser el motiu de la desaparició dels signes gràfics (els guions)del darrer vers? I el de l’aparició de majúscules?

 

5.  Recita el poema tot donant un to diferent als diversos significats que tenen els mots terra, aigua i aire. Caldrà imitar els sons que produeix la natura en relació a aquestes paraules, mentre les pronuncies gairebé com a onomatopeies. La teva forma de dir-les pot recordar, per exemple, un terratrèmol, la pluja, les ones, un riu, una ventada, la brisa, etc. També pots variar la intensitat del volum amb què les pronunciïs.

 

6. Els tres elements esmentats al poema són molt importants per a l’existència de la vida. En el principi, és l’aigua l’origen de la vida, la que ens sosté i ens permet viure però que també ens pot portar la mort. D’una altra banda, l’aire és necessari per a la respiració però, tot i la força o la lleugeresa de l’alè, no és possible observar-lo a causa de la seva invisibilitat. Un problema: si és contaminat esdevé perillós per a l’existència de la vida. Finalment, la terra és, abans de tot, una font de nutrició, un territori on arrelem els grups humans i on trobem vida salvatge i domesticada.

 

  Tria un element i un dels mots subratllats per a cadascuna de les imatges que tens més avall (*) i que podrien ser un mural sobre la vida.

 

7.  Relaciona l’aire, la terra i l’aigua amb les imatges que tens a continuació (**). Digues també amb quin dels cinc sentits les relacionaries: vista, oïda, gust, olfacte o tacte.

 

imatge poema

poema Parada Wojskowa / Desfilada militar, Szymborska, Wisława

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA