literatura universal . joves i adults     inici
Fanha, José

 


O gesto contínua / El gest continua

1.  A què es refereix aquest gest que continua? Quin és el tema del poema?

 

2.  Saps qui era Afrodita? Què significa “adormir-se en els braços d'Afrodita”? I Cassiopea? Qui era? Busca-ho a l'enciclopèdia o a internet, si no ho saps.

 

3.  Subratlla en el poema les metàfores utilitzades per referir-se a les paraules.

 

4.  El vers original “Dorme urgentemente / em busca da verdade” ha estat traduït per “Dorm urgentment / tot cercant la veritat”. Una traducció literal del segon vers hagués estat “a la recerca de la veritat”. Podries explicar els motius del traductor per triar “tot cercant la veritat”?  Llegeix les dues versions en veu alta i compara'n l'efecte. Contrasta-ho amb l'efecte que causa la lectura dels versos portuguesos.

 

5.  El poema alterna els versos curts i els llargs. Intenta fer-ne una lectura en veu alta, remarcant aquesta alternança.

 

6.  Sabries situar en el mapa les llengües que s'enumeren en el poema: quètxua, basc, irandès, mandinga, gaèlic i crioll? Busca'n informació: nombre de parlants, antiguitat, característiques de la llengua, etc.

 

7.  Quina podria ser la llengua “dels homes que van ser / injuriats i que no tenen llengua”? Tens notícia d'alguna llengua que hagi desaparegut? Quines són les principals causes de la desaparició de les llengües?

 

8.  Consideres positiu o negatiu que en el món hi hagi tantes llengües? Ajunta't amb els companys i poseu-vos d'acord en una de les dues opcions. Apunteu els vostres arguments i organitzeu un debat a la classe.

poema O gesto contínua / El gest continua, Fanha, José

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA