literatura catalana . joves i adults     inici
Clarà, Israel

 


Veles e vents

1. Llegeix els dos poemes titolats “Veles i vents”, el d’Ausiàs March, datat el segle XV i que trobaràs en la seva versió integral clicant aquí; i el d’Israel Clarà, i digues quins elements del primer poema estan continguts en el segon.

 

2. Analitza totes dues formes estròfiques (nombre de versos, síl·labes, cesura, rima, etc.)i indica’n les principals diferències. Quina forma estròfica té el poema d’Ausiàs March? I el d’Israel Clarà?

 

3. Creus que Israel Clarà accepta el llegat ausiasmarquià? En quins versos ho veus?

 

4.Què vol dir la veu poètica quan parla “d’una esfera/que no s’atura al mig de l’univers?” (versos 8 i 9)

 

5. Per què creus que el poeta diu: “i de la ruta sols n’hem fet un terç” (v.12). De quina ruta parla?

 

6. De què creus que parla el poema? No és un poema d’amor, com ho és, en part, el d’Ausiàs, sinó un poema de reflexió vital. Resumeix, en prosa, el seu contingut i compara’l amb el que tu penses. Contrasta el que hagis escrit amb els teus companys i debateu, entre tota la classe, què en penseu sobre el tema.

 

7. Escolta la versió del poema d’Ausiàs March musicada per Raimon aquí. Seria possible aplicar la mateixa música al poema de Clarà? Si no ho creus possible, posa-n’hi tu una altra. Podeu buscar-la en petits grups a l’arxiu de sons d’IMPROVISA, anant a aquest web.

poema Veles e vents, Clarà, Israel

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA