literatura catalana . joves i adults     inici
Aguiló, Josep Lluís

 


Maria Enganxa

1. Què coneixes sobre les mitològiques dones d’aigua, tan presents a la literatura popular? Busca’n informació general i, més concretament, sobre el personatge mallorquí de na Maria Enganxa o Maria Ganxo. Tingues en compte el que diu Josep Lluís Aguiló en el comentari sobre el poema a “El poeta diu”.

2. Has viscut mai a una casa amb una cisterna? T’hi has abocat mai? Quina sensació has tingut? A Mallorca, la majoria de cases en tenien una, fins i tot dins dels nuclis urbans, com ens comenta Josep Lluís Aguiló. A part del motiu obvi d’entretenir-los, per què creus que s’explicava l’existència d’aquest personatge tan malvat als nens? 

3. El poema està basat en una rondalla. Escolta els comentaris sobre la poesia que fa Josep Lluís Aguiló a “El poeta diu”. Coneixes altres poemes que expliquin històries? Escolta, si més no, un altre poema narratiu mallorquí a “Viu la poesia”: el de Carles Rebassa (aquí).

4. A les rondalles habitualment apareix un narrador omniscient que explica la història en tercera persona: “això era i no era...”. El poema, però, no l’usa. Quin canvi es produeix en aquest poema? Per què creus que ocorre?

5. A partir del que has llegit sobre “Maria Enganxa” i del que diu el poema, fes tu, ara, la teva versió de la rondalla. Compara-la, després, amb la que han fet els companys. Trieu, entre tots, la que considereu millor i envieu-la a viulapoesia@viulapoesia.com

6. Al darrer vers del primer tercet apareix el mot “salivera”. Fes una relació de menjars que et facin venir salivera.

7. Al segon  vers del darrer tercet apareix el mot “ceruli”: a quin color et sembla que fa referència? Vés en compte amb allò que en lingüística s’anomena “un fals amic” -és a dir, una paraula que s’assembla en la forma a una altra però que en realitat no hi té res a veure.

poema Maria Enganxa, Aguiló, Josep Lluís

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA