literatura catalana . joves i adults     inici
Sunyol, Víctor

 


Dorm

1.  Recordes cap cançó de bressol? Quina finalitat creus que té aquest gènere? A part de cantar la melodia, s’acostuma a acompanyar amb determinats gestos o moviments? Quins? Finalment, escriu-ne la teva definició.

2. La paraula "dorm" conté una "o" oberta en la majoria del domini del català central. Busca altres mots que la continguin i que puguin estar relacionats amb el significat de "dormir". Amb les paraules que hagis trobat, escriu uns versos breus que poguessin ésser cantats en una cançó de bressol. Aprèn-te-la de memòria agafant com a recurs mnemotècnic la repetició del so. Feu una petita competició a classe. A veure qui ha posat més mots amb "o" oberta i qui li ha donat més ritme al poema.  

3. Llegiu ara el poema. Difereix molt del vostre? Escolteu-lo en la veu del seu autor. Pronuncia la “o” igual que vosaltres?

4. En el poema, quin és el verb que es repeteix més? Per què creus que es produeix aquesta repetició?

5.  Quins sentiments vol transmetre el poema? Observa tant la reiteració del verb “reposa” com l’abundància dels pronoms i dels possessius de la primera persona del plural. 

6.  Escriu una variació del vers “dorm en el nom que et bressa” mantenint  l’estructura “dorm en (article + substantiu) que et (verb)”. Per exemple, “dorm en el son que et negues”.

7. Creus que aquest poema és una autèntica cançó de bressol? Fixa't que pertany a un llibre titulat NO ON (Rèquiem). Saps què vol dir un rèquiem? Si no, busca-ho a un diccionari.

8.  Busca una música apropiada per al poema.

8. Compara el poema de Víctor Sunyol amb la punyent cançó de bressol de Pere Quart reproduïda a continuació. Explica quin sentiment et transmet. La pots escoltar a la següent adreça cantada per Raimon: http://www.goear.com/listen/e95bd97/Una-vaca-amb-un-vedellet-en-bra%C3%A7os-raimon

     Una vaca amb un vedellet en braços

     Non non,
     vine, son!

     Dorm, petit, la mare et bressa,
     cal que creixis ben de pressa;
     fes-te fort
     per a la mort!
     Seràs brau
     o de pau?
     Seràs carn d'escorxador
     o màrtir nacional?
     Tant se val!
     Per un bou
     tot és prou.
     Ara els somnis, vedelló.

     Non non,
     vine, son!

               Joan Oliver (Pere Quart)

 

poema Dorm, Sunyol, Víctor

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA