literatura catalana . joves i adults     inici
Costa-Gramunt, Teresa

 


La festa de les llàgrimes

1. Com suggereix el títol, aquest poema parla de llàgrimes. Generalment les llàgrimes s’associen al dolor, però no tenen solament un valor negatiu: les provoquen molts i diferents sentiments. Si penses en la teva experiència, què et poden provocar les llàgrimes?

2. En aquest poema hi ha dos personatges: Penélope i Odisseu. Saps qui són? Quina relació hi havia entre ells? Fes una cerca a la biblioteca o aquí. Et poden ajudar temes com la mitologia grega, Homer i els poemes èpics.

3. Als versos 3 i 4 es llegeix “teixir i desteixir llençols immaculats, sudaris i túniques”. Es tracta de dues accions contràries que semblen il•lògiques, però hi ha una raó per justificar-les. Per què Penélope actuava d’aquesta manera? En quin símbol s’ha convertit per això?

4. Al vers 6 es troba el nom d’un lloc: Ítaca. Saps on és? Per què Odisseu plora quan hi arriba? Pots ajudar-te relacionant-ho amb el terme “nàufrag” del vers 10. Relaciona aquest poema amb “Ítaca” de Kavafis que trobaràs aquí i amb la cançó de lluís Llach que pots escoltar en aquest altre enllaç. En què s’ha convertit “Ítaca”?

5. “havia vist engolir tants esforçats amics en els braços embravits de Posidó!” (vv. 11-12). Posidó és una divinitat olímpica. Cerca aquí i digues després de què era déu i quines característiques tenia. Qui era el seu equivalent en la mitologia romana? Hi ha diferències entre els dos? Què els va passar als “esforçats amics” d’Odisseu?

6. A l’últim vers es llegeix una altra vegada la paraula “llàgrimes”. Fes una comparació amb les llàgrimes del vers 1 i del 7: les provoquen els mateixos sentiments?

7. Escolta els comentaris que fa la poeta sobre el poema. Per què l’obsessiona tant el tema de Penélope? Fes-ne un resum de la seva opinió.

8. El poema porta una cita d’Agustí Bartra, el qual també escriví sobre el tema (el llibre Odisseu. En pots llegir una breu ressenya aquí. Com es pot ser un astre del matí i de la tarda? Què pot significar això? Discutiu-ho en petits grups i després poseu-ho en comú entre tota la classe.
 

poema La festa de les llàgrimes, Costa-Gramunt, Teresa

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA