literatura catalana . joves i adults     inici
Sala Cornadó, Anton

 


La font del Duch (Ribes de Freser)

1. Després de buscar el significat de les paraules que no coneguis, explica quina impressió has tingut en la primera lectura d’aquest text. Comenta especialment els aspectes relacionats amb la sonoritat (rima, ritme,  mètrica, al·literacions) i amb el tipus de vocabulari (és un lèxic corrent, culte, arcaic?).

 

2. Hi ha elements de la sonoritat d’aquest text que puguis relacionar amb l’aigua que raja d’una font de la muntanya?

 

3. A quina comarca pertany Ribes de Freser? Situa-la en el mapa i indica-hi els municipis més importants i els rius.

 

4. Si has fet l’activitat anterior has vist que a Ribes hi conflueixen tres rius, el Rigat, el Segadell i el Freser. Fes un treball de recerca sobre el paper de l’aigua en l’economia i la cultura de la zona (energia hidroelèctrica, envasament d’aigua per al consum, turisme, llegendes i propietats medicinals associades a les fonts). Pots començar per un article publicat a El Punt Comarques Gironines 06-03-2009, pàgina 48,  sobre el tema, que trobaràs aquí.

 

També et serà útil un plànol de Ribes on hi ha indicada la localització de les fonts, com ara aquest.

 

5. L’origen dels topònims és molt divers. Llegeix el que escriu Sebastià Bartina al número 60 (1972) de la Revista de Girona, en un article titulat “Temes gironins de toponímia: Ribes de Freser”, sobre l’origen del nom de la Font del Duc.

 

Tocant Ribes, a la rel mateixa de Sant Antoni, de la banda del tren elèctric que va a Puigcerdá, hi ha la Font del Duc.[...]. El duc és un ocell de presa semblant al mussol banyut, però més gras (Bubo bubo, Bubo máximus). A Ribes n'hi ha de la classe gran (Strix bubo). Són de color fosc i grogós, nocturns, cacen més rates en una nit que un gat en vuit dies, té uns 60 centímetres. Els pagesos diuen que després de l’àliga és l'ocell més gros. El Pirineu n'ha tingut sempre, de ducs, I sobre aquesta font de Ribes hi ha una balma, pràcticament inaccessible, en el penyal de Sant Antoni, que sempre he sentit a dir que era, i potser ho és encara, niu de ducs. Els literats en parlen: «L'ahuc condolit i tètric d'un mussol o duc llunyadà» (J. Massó Torrents, Croquis pirinencs, Barcelona 1896,p. 1l6).

 

Busca els noms de les fonts que hi ha a Ribes de Freser i classifica-les segons l’origen del topònim (per exemple: noms de persones). 

 

6. Busca informació sobre l’autor i sobre les característiques de la seva obra poètica. Indica quines d’aquestes característiques trobes en el poema proposat.

 

7. Escriu un poema dedicat a una font que coneguis. Mira de fer que la sonoritat dels versos tingui relació amb el significat. Per fer-ho, pots fer servir tècniques com l’associació de paraules. Pensa en mots solts que t’evoqui la font en què t’inspires i busca, per a cadascuna d’aquestes paraules, altres mots que s’hi relacionin pel significat i per la sonoritat. Per exemple:

 

font, frescor, fressa, etc.  

riu, raja,  rajolí,  etc.

 

Després mira de fer servir alguns d’aquests mots en el teu poema. Pots ajudar-te amb un diccionari de sinònims, i un de rimes, si el vols fer rimat. Quan el tinguis acabat i polit, envia’ns-el a viulapoesia@viulapoesia.com.

poema La font del Duch (Ribes de Freser), Sala Cornadó, Anton

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA