literatura catalana . joves i adults     inici
Subirana, Jaume

 


Còpia cremada

1. Què en saps dels cines dels anys 50 i 60 a què es refereix el poema? Sales on es projectaven films en blanc i negre en sessions dobles -és a dir, dues pel·lícules per sessió- i en còpies gastades que de tant en tant es trencaven o es cremaven, la qual cosa provocava la interrupció de la projecció i la consegüent xiulada general. Saps que en algunes sales es permetia fumar durant la projecció? Que les localitats de platea eren més cares perquè permetien una visió millor i disposaven de butaques una mica més còmodes, mentre que l’amfiteatre -o el galliner, la denominació popular canviava segons el cine- era més barat i més sorollós? Recordes cap pel·lícula que recreï aquestes sales? Cinema Paradiso en podria ser una; comprova-ho en els fotogrames del següent enllaç

2. “petons mal censurats”: què en saps de la censura en temps del franquisme i, en concret, de la censura cinematogràfica? A part de la censura òbvia per temes polítics, n’hi havia una altra molt enutjosa per qüestions de moral sexual catòlica, fins al punt que havia provocat situacions realment grotesques. Informa’t, per exemple, del cas de la pel·lícula Mogambo als webs següents: 1 o 2, entre d’altres. Seria viable avui dia una censura com aquella? Què en penses? Contrasteu les vostres opinions i debateu el tema.

3. Quina és la comparació central que es desenvolupa en el poema? Estàs d’acord que hi ha dies així, dies que a les ganes de dur a terme grans projectes s’hi oposa “la certesa tèrbola” de la seva impossibilitat? En petits grups, comenteu la vostra opinió amb exemples de la vostra vida.

4. Què creus que vol dir realment el poema amb aquesta comparació? 

5. Fa molts anys que el color va entrar al cinema. Tot i així, hi ha pel·lícules actuals que es filmen en blanc i negre com Bona nit, i bona sort de George Clooney o La llista de Schindler de Steven Spielberg, entre d’altres. Informa-te’n sobre aquests films i mira’n els tràilers a 1 i 2. En grups, comenteu per què estan rodades en blanc i negre i quin valor afegit aporta la manca de color.

poema Còpia cremada, Subirana, Jaume

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA