literatura catalana . joves i adults     inici
Jou, David

 


Sis ombres i una explosió

1. La veu del poema pertany a Rick Blaine, propietari del Cafè de Rick de Casablanca a la famosa pel·lícula homònima. En recordes l’argument? Si no has vist el film o no tens present el conflicte que escindeix Rick, el protagonista encarnat per Humphrey Bogart, busca la informació. En trobaràs a la Wikipèdia, entre molts altres webs. Aquí a sota tens una foto del Cafè de Rick (*).

2. Ara ja saps a quin conflicte ètic s’enfronta Rick: ha d’escollir entre ajudar Laszlo, el marit de la dona que estima, a escapar dels nazis -amb la qual cosa la perdrà per sempre, ja que partirà amb ell- o deixar que l’atrapin i quedar-se amb Ilsa, Ingrid Bergman a la pantalla. El poema comença amb el desenllaç del film que pots veure aquí: et sembla que entre Humphrey Bogart i Ingrid Bergman es produeix allò que habitualment s’ha vingut a denominar com a “química”, és a dir, resulten extraordinàriament convincents per a l’espectador? Creus que el sacrifici que s’imposa Rick és un valor present en les pel·lícules d’avui dia?

3. Quin futur immediat es dibuixa a si mateix Rick? Com s’autocaracteritza? Fes-ne una descripció a partir de la informació del poema i de la imatge que en projecta Bogart (en tens una foto a sota: **). Creus que l’actor representa bé les característiques del personatge? És possible que amb Ilsa també parteixi la possibilitat d’un Rick diferent?

4. Coneixes gent que adopta una màscara que la defensa dels contratemps i dels desenganys? Et sembla millor defugir els altres, aparentar fortalesa i fredor en comptes de revelar les penes i les febleses? Argumenta-ho i posa-ho en comú amb els companys. Organitzeu un petit debat.

5. Recorda de nou la popular escena del pianista i la mítica cançó del film, “As time goes by” que pots escoltar i veure aquí. “Play it again, Sam” és una frase que ha quedat a la memòria de tots el cinèfils. Quantes vegades has escoltat una cançó per tal de mitigar un dolor? Quina funció fa la música a la teva vida quotidiana? Quines altres bandes sonores recordes que t’hagin agradat molt?

6. Tots sabem la resposta a la pregunta que Rick adreça a Sam en el poema: no hi ha final feliç possible per a ell. Què et sembla, però, el vers que ho explica: “els marits es fan eterns i les dones es fan velles”? Fixa’t en l’eficàcia de l’estructura sintàctica paral·lela que contraposa “eterns” a “velles”.

7. Observa la intertextualitat present al darrer vers: “un bes és sols un bes”. Ho canta literalment Sam a “As time goes by” i “només queda París” al·ludeix a allò que en el comiat li diu Rick a Ilse: “Sempre ens quedarà París”. Explica aquest “món estrany” dels enamorats que es concentra en el darrer vers i que podria representar la imatge de més avall (***).

8. Què saps del context històric del film: de la França ocupada pels nazis durant la II Guerra Mundial i del paper que hi jugà el govern de Vichy? Enfront del col·laboracionisme de Pétain, què representa el general De Gaulle? Recorda que el Marroc –on transcorre el film- era una colònia francesa i, per tant, lleial al govern de Vichy. Quan i com es converteix Marroc en un país independent? Per parelles, busqueu-ne informació i resumiu-la.

imatge poema

poema Sis ombres i una explosió, Jou, David

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA