literatura catalana . joves i adults     inici
Pessarrodona, Marta

 


Per a Maria Antònia, Caterina i Clementina i tantes -no moltes- d'altres

1.  Amb el pas del temps, les dones han anat guanyant protagonisme en la vida pública i també en el camp literari. Sabries relacionar el nom de les poetes que tens aquí sota amb les fotografies de més avall (*)? Solucions aqui.

 

Maria Antònia Salvà (1869-1958)

Caterina Albert (1869-1966)

Clementina Arderiu (1889-1976)

Anna Murià (1904-2002)

Rosa Leveroni (1910-1985)

Maria Antònia Oliver (1946)

Maria-Mercé Marçal  (1952-1998)

Anna Montero (1954)

 

2.  Quines d’aquestes poetes coneixes? Podries explicar el títol del poema? Si les busques al cercador de “Viu la poesia” trobaràs alguns dels seus poemes. Consulta les seves biografies i escriu un petit resum dels trets que les caracteritzen que t’hagin cridat més l’atenció.

 

3.  El primer vers de cada estrofa es dirigeix al conjunt d’aquestes poetes. Podries explicar per què es repeteix la mateixa paraula? Quin és el sentit de tot el poema? Podries resumir-lo amb poques paraules?

 

4.  A què es refereixen els versos “rere tants frens, tantes traves, / tantes portes doctes i tancades”? (si no saps què significa “doctes”, busca-ho al diccionari). Caterina Albert va haver de publicar sota pseudònim masculí. Sabries dir quin és? D’altres, com Clementina Arderiu o Anna Murià passaren a un segon pla en casar-se amb poetes molt reconeguts. Informa-te'n i digues de quins poetes parlem.

 

5. Les poetes més joves ja pertanyen als nous temps. Després de repassar les biografies de Maria-Mercè Marçal, Maria Antònia Vicens i Anna Montero, i de llegir-ne alguns dels seus poemes, subratlla, dels adjectius que tens aquí sota, aquells que podrien ser comuns a les tres:

 

resignada               creadora          frívola           calculadora

 

reivindicativa          superficial       tolerant          egoista

 

6.  Estaries d’acord que encara és necessari reclamar un espai propi per a les dones en el món de la creació artística i literària? Per grups, busqueu informació sobre el tema tant en l’actualitat com en altres segles i debateu-ho entre tota la classe.

 

(*)

 

imatge poema

poema Per a Maria Antònia, Caterina i Clementina i tantes -no moltes- d'altres, Pessarrodona, Marta

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA