literatura catalana . joves i adults     inici
Xargay, Esther

 


Tocant a J. V. Foix en aikús ensextinats

1. Cerca en una enciclopèdia o en un diccionari de termes literaris què és un haikú i una sextina. A continuació, localitza en el poema quins elements d’una i altra composició té i explica el significat del títol.   

2. Busca informació sobre el poeta J. V. Foix i la seva obra. Apunta els títols dels seus principals llibres. Després localitza’n al·lusions en el poema d'Ester Xargay. En trobaràs fragments en diferents llocs.

3. Llegeix alguns poemes de Foix i observa si en trobes també alguna petjada en el poema. Digues de quins reculls, poemes o versos hi ha referències en aquest text.

4. A quin d’aquests conceptes correspon aquesta manera “d’utilitzar” l’obra d’un altre autor per a escriure’n una de pròpia: intertextualitat, plagi, metapoesia, al·lusió, paràfrasi o citació? Posa-ho en comú amb els companys.

5. Escolta el comentari de la poeta sobre el que ha pretès fer. Opines que ho ha aconseguit?

6. Que cadascú de vosaltres interpreti un dels haikús i escriviu, després, els vostres comentaris, un rera l’altre. Relacioneu el resultat amb la cita inicial.  

7. Creus que Ester Xargai, escrivint aquest poema, té el mateix propòsit que Hac Mor quan parla de Brossa i que Fiol quan es refereix a Miquel Bauçà? (Trobaràs els seus respectius poemes en aquest mateix itinerari). Es tracta, en tots els casos, d’un homenatge a aquests autors?

8. Fes una sextina amb tres substantius que es vagin repetint  com a mots rima. Si no saps quin tema triar, pots fer una descripció d’un lloc que coneguis bé: l’escola,  la teva habitació, un paisatge... Pots incloure-hi  enumeracions d’elements o objectes que hi hagi en aquest lloc.

poema Tocant a J. V. Foix en aikús ensextinats, Xargay, Esther

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA