literatura catalana . joves i adults     inici
Terron, Àngel

 


Spinoza
 • Per millor entendre el significat d'aquest sonet cal conèixer el pensament filosòfic de Baruch Spinoza. Busca'n informació i escriu un breu text expositiu sobre la seva biografia i obra.

 • Amb la informació obtinguda, quin significat dónes tú a la resposta d'Einstein “Crec en el Déu d'Spinoza” quan li preguntaven sobre si creia en Déu?

 • Quin és el subjecte sintàctic del versos dels quartets del poema? I el dels tercets? Explica els hipèrbatons del poema, tot reconstruint l'ordre sintàctic normal.

 • Es pot establir alguna relació entre el primer vers del primer tercet: “Atent bruny el filòsof la lent corba” i la biografia de Spinoza? Justifica la teva resposta.

 • Quin és el referent de la imatge “somni mineral”?

 • En aquest poema Àngel Terron utilitza un arbre, el xiprer, com a referent poètic. Gerardo Diego, un poeta de la Generació del 27, també ens parla d'un xiprer en el seu cèlebre sonet “El Ciprés de Silos” (1924). Llegeix-lo i compara els dos poemes. Què et suggereix el contrast entre la imatge espiritual del xiprer del sonet de Gerardo Diego “delirios verticales” i el xiprer del poema d'Àngel Terron? Trobes que aquest contrast reflecteix les diferents visions còsmiques associades a la religió i a la ciència?

 • El ciprés de Silos de Gerardo Diego

  A Ángel del Río

  Enhiesto surtidor de sombra y sueño
  que acongojas el cielo con tu lanza.
  Chorro que a las estrellas casi alcanza
  devanado a sí mismo en loco empeño.

  Mástil de soledad, prodigio isleño,
  flecha de fe, saeta de esperanza.
  Hoy llegó a ti, riberas del Arlanza,
  peregrina al azar, mi alma sin dueño.

  Cuando te vi señero, dulce, firme,
  qué ansiedades sentí de diluirme
  y ascender como tú, vuelto en cristales,

  como tú, negra torre de arduos filos,

  ejemplo de delirios verticales,
  mudo ciprés en el fervor de Silos.

 • El xiprer és un arbre perenne de fins a 30 metres que s'acostuma a plantar per protegir el camp del vent. L'escriptor Edgard Allan Poe en una de les seves terrorífiques històries (Morel·la) diu que el xiprer és “el més vividor dels arbres”. Llegeix aquesta història (la trobaràs aquí) i explica quina relació es pot establir entre aquest arbre i la protagonista del conte “Morel·la”.

 • poema Spinoza, Terron, Àngel

  cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
  <<
  web design KTON Y CÍA