literatura catalana . joves i adults     inici
Pascual, Teresa

 


Les hores: 1 i 5

1. Localitza els substantius abstractes i digues quins sentiments trasllueixen els dos poemes: insatisfacció, paciència, desconsol, benestar, angoixa, resignació, rancúnia, fortalesa, cansament, serenitat, insubmissió? Mira, després, si has coincidit amb els companys.

2. A qui penses que es dirigeixen les paraules repetides: al tu poètic o al lector? Què prefereixes escollir a l’hora de llegir el poema: ser el jo, o el tu? Ser subjectiu o objectiu? Sentir la proximitat o mantenir la distància?

3. Una mateixa paraula apareix als dos poemes de forma reiterada. En quina forma verbal i en quina persona? Penses que amaga alguna intenció? Sabries dir quin és el to del poema?

4. Ambdós poemes comencen amb el mot quan. No obstant això, cada poema planteja una alternativa diferent davant una mateixa situació. Quina creus que és la més general? Quina sortida et sembla més valenta? Quina escolliries tu? Compara la teva resposta amb la dels teus companys. Heu coincidit?

5. Aquests poemes formen part d’un recull de poemes breus numerats titulat Les hores. Penses que mantenen algun tipus de relació entre ells? Raona la resposta.

6. Llegeix el poema 2 del mateix recull de poemes, de to més positiu. El tens aquí sota. En quina situació creus que podries tenir aquest tipus de sensacions? Busca una imatge (fotos teves, imatges d’Internet, etc.) que la pugui il·lustrar: 

     2

     Quan trobes el seu cos un pes
     camina lentament,
     beu la calor, la llum,
     beu-te a glops el seu vent
     i en arribar al ventre
     aguanta l’aire dins,
     pensa el seu cos,
     camina,
     camina lentament,
     el ritme del teu pas
     és el ritme del sol.

7. Les hores és també el títol d’una pel·lícula de Stephen Daldry de 2002 al voltant de Mrs. Dalloway, una novel·la de Virgínia Woolf. Busca informació sobre el film aquí i sobre Virgínia Woolf i la novel·la a 1 i a 2. Per què creus que la pel·lícula porta aquest títol? Quina relació hi ha entre el temps i l’argument de Mrs. Dalloway?. Mira el trailer aquí o el fragment final de la pel·lícula al web. Si prefereixes la versió espanyola, clica a aquest altre web. Quina relació creus que poden tenir els poemes de Teresa Pascual amb l’obra de Virgínia Woolf? Escriu la teva conclusió i, a continuació, en petit grup, compareu els vostres redactats i arribeu a un sol escrit consensuat.

poema Les hores: 1 i 5, Pascual, Teresa

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA