literatura catalana . joves i adults     inici
Barberà, Elies

 


Germana anorèxia

1. El títol d’aquest poema no és gaire habitual. Escriu el que penses trobar-hi. Poseu-ho en comú en petits grups.

2. Llegeix el poema i comenta amb els companys si hi ha hagut alguna coincidència amb les expectatives que abans heu formulat.

3. Quantes parts té el poema? Qui parla a cadascuna?

4. Com és la “germana Anorèxica”? Descriu-la amb les teves paraules.

5. A la pregunta sobre els noms de l’Anorèxia, aquesta respon amb els noms d’una sèrie d’ossos. Podries situar-los en la figura d’esquelet que tens més avall?

6. En grups de tres, rellegiu el poema i subratlleu totes les metàfores que hi trobeu. Quina us ha sorprès més? Per què? Quina considereu més punyent? Com interpreteu la metàfora final? (“aranya blanca d’escàs moviment / que teixeixes la tova teranyina / on seràs tu mateixa perla i mort.”)

7. Entre el vers 25 i el 29 s’al·ludeix a una sèrie d’instruments. Escolta aquestes músiques: 1, 2, 3 i 4 i identifica els instruments esmentats en aquests versos (solució). Quin considereu més adient per a la “germana anorèxia”? En petits grups, busqueu una música per al poema. Constrasteu la tria dels diferents grups.

8. Al poema hi ha una llarga enumeració d’adjectius esdrúixols. Coneixes el significat de cadascun? Feu-ne un petit concurs. Que cadascú en llegeixi un i en digui el significat. Si no s’endevina, es paga penyora. Si ningú no el sap, busqueu-lo al diccionari. Guanya qui n’hagi endevinat més.

9. Podríeu continuar l’enumeració amb uns quants adjectius esdrúixols més?

10. Coneixeu la malaltia de l’anorèxia? Sabeu d’algú que l’hagi patit? Què la provoca? Costa molt de curar-se? Comenteu entre tota la classe per què és una malaltia molt comuna entre noies adolescents? Quins consells donaríeu per evitar-la?

 

(*) Klaus Peter Dencker, The Great Hate, 2005. 

imatge poema

poema Germana anorèxia, Barberà, Elies

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA