literatura catalana . joves i adults     inici
Torner, Carles

 


Marxa nupcial per a una difunta

1. Observa el poema ”Marxa nupcial” de Joan Salvat-Papasseit que tens més avall (*) i identifica els elements coincidents entre el poema de Carles Torner i el de Salvat-Papasseit. Creus que tenen el mateix significat? Podem dir clarament que el poema de Carles Torner és deutor del de Salvat? En què?

2. Quines tècniques pròpies de l’avantguarda són utilitzades en els dos poemes? Busca informació sobre futurisme i cubisme. Pàgines com 1, 2 o 3 et poden ser útils. O també aquesta. Organitzeu-vos la cerca per grups i resumiu les principals característiques i tècniques d’aquests moviments. Intercanvieu-vos, després, la informació i busqueu quins dels trets que heu trobat surten en els poemes.

3. Un dels noms que apareixen és el de Putin. De qui es tracta? Busca informació sobre ell. Per una primera aproximació us pot anar bé consultar aquest enllaç. Amplieu la informació a la biblioteca o buscant altres webs.

4. Amb quins adjectius és qualificat Putin? Per què creus que el seu nom apareix sempre ratllat? 

5. El poema de Carles Torner també parla d’ella. Busca informació sobre Anna Politkòvskaia i digues quina relació podem establir entre aquesta escriptora i Putin. A la viquipèdia: trobaràs molta informació.

6. Pots justificar, ara que coneixes el personatge d’Anna Politkòvskaia, el títol del poema?

7. Amb la informació obtinguda, escriu un retrat de la trajectòria d’aquesta periodista russa, nascuda als EEUU.

8. Carles Torner s’ha destacat per la lluita per l’alliberament dels escriptors empresonats i per donar suport als pobles més oprimits. Llegeix el poema “Anunci d’una casa on ningú no vol viure” d’aquesta mateixa pàgina i escolta les paraules de Torner aquí. Indica quins trets comuns té amb la “Marxa nupcial per a una difunta”.

(*) Joan Salvat Papasseit: "Marxa nupcial", 1921.

imatge poema
decoracio

poema Marxa nupcial per a una difunta, Torner, Carles

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA