literatura catalana . joves i adults     inici
Canals, Xavier

 


Final musical

1. Fixa't en la composició d'aquest poema. Què hi veus? Hi ha alguna imatge repetida? Quina? Quins altres elements trobeu?

2. Saps què significa “el puny tancat”? Busca a internet o en un diccionari de símbols els seus possibles significats. Et recomanem el llibre de Guido Indij “Sin palabras. Gestiario argentino”. En aquest enllaç en podràs veure un petit tast. Després, pots verificar la teva hipòtesi aquí.

4. A la nostra vida quotidiana usem molts gestos que tenen un significat precís. I cada cultura té els seus gestos específics, tot i que alguns són comuns. Aquí a sota (*) en pots veure alguns. Comenteu en petits grups si els coneixíeu i busqueu-ne d'altres. Feu una descripció de cada gest i, al costat, indiqueu-ne el significat, tal com es fa a sota de les fotos dels gestos de més avall. A veure quin grup en recull més!

5. Des del punt de vista plàstic quin efecte et causa el poema? I els colors? A què ho associaries?

6. Relaciona el significat que hagis donat al puny tancat en l'exercici anterior amb la paraula que hi ha al centre del poema. Com la interpretes? Contrasteu la vostra interpretació amb la dels vostres companys.

7. Un cop feta l'anàlisi dels components del poema, penseu en el títol: “Final musical”. Poseu-vos en grups de tres i discutiu sobre els punts següents: 

  • a)  De quin final es pot tractar? (us podeu orientar també per la data del poema)
  • b)  Com podríeu relacionar el que heu vist en el poema amb la paraula “final”?
  • c)  A què es pot referir l'adjectiu “musical”? Arribeu a conclusions. Exposeu-les, després, a la resta de la classe i comproveu si coincidiu o no. 

(*)

imatge poema
decoracio

poema Final musical, Canals, Xavier

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA