literatura catalana . joves i adults     inici
Fullana, Maria

 


La presó

1. El títol d’una obra és un indicatiu necessari per conèixer el tema? De segur que heu vist pel·lícules o llegit novel·les que descriuen l’ambient presidiari. Què esperaríeu trobar en un poema que porta aquest títol? Escolteu què diu l’autora a “el poeta diu”. Hi esteu d’acord? Debateu en petit grup sobre la funció principal del nostre sistema penitenciari i consulteu després què diu la Constitució Espanyola a l‘article 25.2: “Les penes privatives de llibertat i les mesures de seguretat restaran orientades vers la reeducació i la reinserció social i no podran consistir en treballs forçats…..”

2. De què tracta el poema? Quina imatge et fas de la presó a partir de les paraules de la primera estrofa? Explica de forma raonada amb qui es poden identificar el tu i el vosaltres. Una pista: el “tu” està tancat a la presó i els “vosaltres” es troben a fora.

3. Després de llegir atentament la segona estrofa, subratlla les paraules que es poden identificar amb el tu interpel·lat, aquell que està fora de la presó. A continuació busca sinònims o altres formes equivalents a les expressions “marcar el joc i les cartes”, “tenir el cul gros”, “fer business” i “drac poderós”. Després identifica qui “us fa un envit” i “posa trampes”. Creus que entre els dos protagonistes existeix una relació de simetria? Quines són les raons que tens per pensar-ho? Amb quin dels dos destinataris es pot identificar el lector i quins en serien els motius? Comenteu-ho en petits grups.

4. A la darrera estrofa apareix clarament un posicionament del jo poètic. Podries resumir-lo en una sola frase per explicitar l’actitud o el to del poema? Deixa un final obert o, pel contrari, és ben marcat? Fixeu-vos en les darreres paraules, que formen part de l’eslògan del Fòrum Social Mundial: um outro mundo é possível. En grups, consulteu què és aquest fòrum aquí i mireu-ne el web oficial de l'edició de 2011 a Dkar. A continuació penseu com hauria de ser aquest món desitjat. Elaboreu un llistat de propostes per a un món millor.

5. Aquest poema va ser escrit per a l’ONG Casal de la Pau, un lloc on presos que han sortit en llibertat o estan a punt de fer-ho poden rebre atenció de diferent tipus. Podeu consultar la seva web. També pots conèixer alguna de les experiències desenvolupades a la revista Tortuga. Quines dificultats penseu que poden tenir les persones que han patit una pena de privació de llibertat una vegada s’incorporen a la vida en societat?

6. Basant-vos en les experiències que acabeu de conèixer, escriviu, en petits grups, un poema reivindicatiu, en què es posi de manifest alguna situació injusta. Podeu enviar-nos-el a viulapoesia@viulapoesia.com.


 

poema La presó, Fullana, Maria

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA