literatura catalana . infants     inici
Riba, Pau

 


El nenúfar

1. El nenúfar és una planta que té les fulles grans i arrodonides i una flor que pot ser de color groc, rosat o blanc. Els nenúfars no estan arrelats a terra i floten sobre les aigües tranquil·les. La calma que presideix el lloc on solen viure aquestes plantes queda expressada en el poema amb paraules que així ho remarquen. Troba en el poema cinc paraules que siguin sinònims de “calma” i escriu-les. 

2. Els grecs anomenaven “nimfea” als genis femenins de les fonts, rius i llacs. El poeta parla de la planta com si fos una donzella. En quines frases es veu clarament aquesta comparació?  Comenta amb els companys què volen dir les expressions següents:

     - trenca el somni per vestir-se
     - estirar els braços

3. Hi ha una altra comparació molt més evident: Un nenúfar com un vaixell que navega per l'estany. Quines paraules usa l'autor del poema? 

4. Si a la vora de l'escola hi ha un parc amb aigua estancada i per casualitat hi ha nenúfars, aneu-hi i llegiu el poema allà perquè no us podeu imaginar com pot resultar d'esborronadora l'experiència de llegir i de sentir aquests poema. Això sí, “en les primeres hores de quietud”, si és possible.

poema El nenúfar, Riba, Pau

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA