literatura catalana . joves i adults     inici
Mar, Josep

 


Oda en blau de Formentera

1. Quan has llegit el poema, has tingut sensaci de repetici o martelleig dalgunes paraules? Mira si alguns mots es repeteixen molt i quantes vegades.

 

2. Aqu sota tens unes fotos de Formentera (*). Quina aparellaries a cadascuna de les estrofes? Justifica la teva tria a partir de la selecci dalguns mots de cada estrofa.

 

3. Digues el poema en veu alta, primer sense fixar-te en la repetici de les paraules i, desprs, intentant marcar-les una mica. Compara el teu dir amb alguns companys i perfeccioneu la lectura.

 

4. El darrer tercet s una enumeraci de mots que podrien ser la sntesi de Formentera. Si no has estat en aquesta illa, la ms petita de les Pitises, visita aquesta web i busca referncies o explicacions sobre cadascun dels mots: aljub, mol, figuera, camins, parets, estanys, savina i farigola.

 

5. Formentera ha estat un model dequilibri entre la conservaci del patrimoni natural (els camins, els estanys -Pudent i des Peix- les dunes de ses Illetes, larquitectura tradicional, els valors culturals, etc.) i el turisme. Tot i aix, rep una gran quantitat de turistes durant lestiu. Alguns noms hi van pel sol i les platges i ni se nadonen de com parlen els seus habitants o quins sn els seus costums. En petits grups, investigueu la qesti en els webs i llibres que trobeu sobre lilla, resumiu-ne els punts que considereu ms interessants i proposeu una activitat per donar a conixer aquests aspectes als turistes.

 

6. Lestiu de 2009 Formentera es va posar de moda grcies a un anunci duna cervesa, en qu un noi arribava a lilla i sho passava dall ms b ballant i banyant-se (el podeu veure aqu). Desprs de la informaci que has obtingut abans, creus que seria la imatge ms adequada per a lilla? Et sembla que lanunci ha afavorit o empitjorat la imatge de Formentera?

7. Formentera fou el parads dels hippies en els seixanta i els setanta del segle XX. Posteriorment la pellcula Luca y el sexo de Julio Medem la va tornar a posar de moda al 2001. Informa-ten sobre el film aqu i miran un fragment amb paisatges formenterencs aqu. Comparteix amb els companys les diferents visions que heu conegut de lilla a partir daquests exercicis.

 

8.  Pensa en un paisatge molt teu: el nom del lloc i un color, o una olor, un sentit, un element, etc. que el defineixi. Ara fes un poema sobre el teu paisatge fent servir de rima aquestes dues paraules (el nom del lloc i el color o element ms definitori). Envians-el a viulapoesia@viulapoesia.com.

(*)

imatge poema
decoracio

poema Oda en blau de Formentera , Mar, Josep

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avanada
<<
web design KTON Y CA