literatura catalana . joves i adults     inici
Torres, Mrius

 


En el silenci obscur...

1. Aquest poema de Mrius Torres expressa com la msica pot apaivagar langoixa i produir una sensaci dxtasi que ens condueix quasi fins a loblit. Has escoltat alguna vegada alguna pea musical que thagi produt aquest tipus de sensaci? Explica, si ha estat aix, en quina circumstncia es produ aquest fet i quina msica escoltaves. Posa en com el que hagis escrit amb els teus companys.

 

2. Mrius Torres aprengu msica amb la seva mare i nescolt moltssima a la seva llar. La passi, doncs, per la msica el port fins i tot a compondren i a musicar alguns poemes de Paul Verlaine. Busqueu, per parelles, quina penseu que seria la msica ms adequada per posar com a fons en un recital d'aquest poema. Si sou aficionats al teatre, podeu organitzar un concurs poticomusical i seleccionar la parella que millor lhagi musicat i/o recitat.

 

3. Igual que Baudelaire, en lepgraf del poema, Torres utilitza el mar per explicar quin efecte produeix la msica en el seu esperit i empra un seguit dimatges que expressen la sensaci dxtasi que produeix la msica. Explica amb les teves paraules el que diu el poeta. Per a tu, les sensacions que produeix la msica sn semblants a les que et dna el mar? En qu?

 

4. Com Baudelaire, Mrius Torres s un poeta simbolista. Desprs de consultar en qu consist el Simbolisme aqu exemplifica, a partir del poema, la seva filiaci a aquest moviment artstic.

 

5. Per qu creus que el poeta qualifica el silenci dobscur? Quin nom t aquesta figura retrica?

 

6. Consulta la web de la Biblioteca Virtual Mrius Torres de la Universitat de Lleida aqu i llegeix la biografia de Mrius Torres. Quin fet histric determin la generaci a la qual pertany? Quina circumstncia personal reclogu Mrius Torres al Sanatori Puig dOlena?

 

7. L'estiu del 2010, en motiu de la celebraci del centenari del naixement de Mrius Torres, la Instituci de les Lletres Catalanes organitz una ruta literria a Sant Quirze de Safaja. Busca informaci en aquest web sobre els llocs que formaven aquesta ruta, tot relacionant-la amb la biografia del poeta.

 

8. Com s'anomenen els versos d'aquest poema? Quina estrofa formen? Creus que aquesta forma potica contribueix al to introspectiu d'aquest poema? Justifica'n la resposta.

poema En el silenci obscur..., Torres, Mrius

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avanada
<<
web design KTON Y CA