literatura catalana . joves i adults     inici
Vinuesa, Joan

 

WEB

En aquesta web hi ha una petita mostra de la seva obra pictrica i musical, ja que el so que l'acompanya s una composici del mateix Vinuesa anomenada "Dispers" i interpretada per ell mateix:

http://www.telefonica.net/web2/cotcabane/joanvinu.htm

ENTREVISTA

Entrevista publicada al suplement Cultura del diari Avui el gener del 2004

"La meva obra real sc jo mateix"

Joan Vinuesa (Barcelona, 1952) s'ha autopublicat cinc llibres de poesia, el darrer dels quals s el recent 'El llom de sol' (amb dibuixos de Montserrat Marfany), una novella curta i relats dispersos. Ha fet incomptables exposicions de pintura (l'ltima fins al 30 de novembre a El Borne del Mar) i innumerables recitals de poesia. Durant els anys 80 va formar part del grup de poesia O Aix i desprs es va integrar a La Sopa Negra. Organitza des de fa anys amb Pepe Otal les Trobades de Poetes i Titellaires. Acaba de gravar el disc 'Veudemots', per compte propi, com els seus llibres.

F.B.V. Els llibres se'ls ha fabricat sempre vost mateix. Mai ha intentat entrar dins del mercat editorial diguem-ne normal, per arribar a ms lectors?
J.V. A mi m'agradaria que hi hagus un entremig, fer-me els llibres jo i que desprs els publiqus una editorial. Tampoc no he presentat cap llibre a les editorials, perqu no m'agrada haver d'anar-hi al darrere, que l'editor sigui una mena de sacerdot de la histria. En faig cinc-cents exemplars i em duren uns tres anys. Vendre cinc-cents llibres dna molta feina, perqu et veus mig obligat a dir-ho als amics, a fer presentacions, i lectures, i a insistir molt. De tota manera, crec que em complicaria la vida que hi hagus un editor i una gran distribuci i ms reconeixement, encara que de vegades tamb en necessito.


F.B.V. Com va entrar al mn de l'art?
J.V. Refugiant-me. Primer va haver-hi la msica, vaig formar part de diversos grups, com a formaci, per la meva activitat fonamental era la recerca, que anava variant: primer les associacions revolucionries, desprs els viatges a la recerca de la llibertat. I desprs vaig decidir dedicar-me a la pintura, i vaig acostar-me tamb a la poesia.


F.B.V. Quins corrents artstics l'han marcat?
J.V. Sc bsicament autodidacte, tot i que sempre he vist art i he llegit. Vaig connectar molt amb Joan Pon. Un dia em van venir a buscar perqu la meva obra tenia referncies de Pon, per jo llavors no el coneixia, i va ser una sorpresa, perqu vaig trobar un artista que havia pintat un univers que s'assemblava fora al meu, tot i que jo l'havia d'anar a buscar i ell ja el tenia a dintre, el pintava directament.


F.B.V. Quin s el mn que hi ha a la seva obra?
J.V. Jo tinc una vivncia interna complicada, sc molt neguits, i no trobo mai un descans perdurable. Al principi vaig pensar que era una crisi, per ara ja tinc cinquanta anys i segueix igual. Si no pinto, escric, i si no escric, o canto o me'n vaig a la muntanya... quan la societat no em captura amb alguna feina. L'art m'acompanya com un bon amic, i expressa el meu interior. Intento comunicar la meva vida neguitosa, infernal, per no dramtica, una manera de viure i que no est prohibida per la natura per intensa, en qu no cal abaixar el foc per tampoc convertir-te en un incendi ni apagar la flama. Aquest s el meu mn i funciona.


F.B.V. Quin s el seu mtode de subsistncia?
J.V. Ara noms visc dels llibres que venc i de la pintura, per de tant en tant tamb haig d'agafar feines ms normals. Encara em va b i em sento afortunat. He treballat molts anys... la meva feina oficial ha sigut la infermeria, i aix m'ha perms de tornar-hi per sanejar l'economia. He sigut descarregador, repartidor, enganxador de cartells, enquestador... tamb vaig passar per la revista Ajoblanco, on era l'nic que treballava d'oficinista. Durant molts anys he hagut de treballar i he anat alternant les feines diries amb el treball exclusivament artstic.

 

poema , Vinuesa, Joan
cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avanada
<<
web design KTON Y CA